Βιβλιοθήκη

Αναζήτηση

Προφίλ

Η τιμή της ανταρσίας στην μαύρη αγορά

0
Έργο με σαφείς αναφορές στην πολιτική επικαιρότητα της εποχής κατά την οποία γράφτηκε, η "Τιμή της ανταρσίας στη μαύρη αγορά" γνώρισε ένα εμβληματικό ανέβασμα από τον διάσημο σκηνοθέτη Patrice Chereau το 1968, μερικούς μήνες μετά τα γεγονότα του Μάη του '68 στο Παρίσι. Το ενδιαφέρον του έργου επ' ουδενί εξαντλείται ωστόσο στη διάσταση του ιστορικού ντοκουμέντου μιας κοινωνικής εξέγερσης, της θεατρικής μετουσίωσής της και των πρώτων βημάτων ενός νεαρού τότε συγγραφέα.

Αντίθετα, εξακολουθεί να γοητεύει ο πλούτος του κειμένου στο επίπεδο της θεατρικής γλώσσας, η "σκηνοθεσία" των αλλεπάλληλων εισβολών της πραγματικότητας μέσα στο θέατρο, οι γκροτέσκοι χαρακτήρες του Βασιλιά και της Βασίλισσας με το σαρκαστικό χιούμορ τους. "Η τιμή της ανταρσίας στη μαύρη αγορά" λειτουργεί όμως και ως ειρωνικό σχόλιο πάνω στην παντοδυναμία του κειμένου στο θέατρο.

Αποτελεί μοναδική περίπτωση ελληνικού έργου που, ταυτόχρονα με τον σπουδαίο σημειολόγο και θεωρητικό της λογοτεχνίας Ρολάν Μπαρτ, κηρύσσει τον "θάνατο του συγγραφέα" αποδίδοντας στη σκηνή και στον ηθοποιό τα σκήπτρα της θεατρικότητας. Την έκδοση συμπληρώνει επίμετρο που περιλαμβάνει κριτικά κείμενα για το έργο και την παράσταση καθώς και επιστολές των Bernard Dort και Patrice Chereau προς τον συγγραφέα.


Περισσότερες πληροφορίες
Εκδότης: Νεφέλη
Έτος έκδοσης: 2005
Σελίδες: 246
ISBN: 978-960-211-754-5Με τη συνεργασία:
Η τιμή της ανταρσίας στην μαύρη αγορά - iRead.gr