Βιβλιοθήκη

Αναζήτηση

Προφίλ

Για μια καλύτερη εθνική πολιτική βιβλίου

0
Διαβάζουν οι Έλληνες; Κι αν διαβάζουν, πόσο διαβάζουν; Ποιο είναι το επίπεδο της φιλαναγνωσίας, και ειδικότερα της βιβλιοφιλίας, στη χώρα μας; To 1993 έγινε μια σχετική έρευνα για το θέμα αυτό σ' ολόκληρη την Ελλάδα από την ICAP. Τα αποτελέσματα της έρευνας υπήρξαν αποκαρδιωτικά: Το 75% περίπου αυτών που ρωτήθηκαν δεν είχε διαβάσει ούτε ένα βιβλίο εκείνη τη χρονιά, το 17% είχε διαβάσει από 4 έως 5, το 3% από 6 έως 10, το 2% από 11 έως 20 και μόνο το 1% είχε διαβάσει πάνω από 20 βιβλία.

Κι όλα αυτά, όταν το μέτρο του αναγνώστη είναι η ανάγνωση 20 τουλάχιστον βιβλίων το χρόνο! Σε μια άλλη πρόσφατη έρευνα για την παραγωγή και την προώθηση του βιβλίου, που ανατέθηκε σε επιστημονική επιτροπή από το Ε.ΚΕ.

ΒΙ. (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου), διαπιστώθηκε ότι οι συνολικές πωλήσεις βιβλίων στην Ελλάδα το 1995 κυμάνθηκαν γύρω στα 55-60 δισεκατομμύρια δραχμές, συμπεριλαμβανομένων και των σχολικών και των εκπαιδευτικών, γενικά, βιβλίων.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε Έλληνας διαθέτει για βιβλία μόλις 6.000 δραχμές το χρόνο.

Συγκριτικά, στο ίδιο διάστημα οι Έλληνες διέθεσαν 8 φορές περισσότερα για ποτά (50.000 περίπου δραχμές ο καθένας το χρόνο), ενώ μια μόνο εταιρία καφέδων παρουσίασε στον ετήσιο ισολογισμό της τζίρο 62 δισεκατομμυρίων δραχμών, ποσό ίσο μ' εκείνο που διατέθηκε, το ίδιο χρονικό διάστημα, για την αγορά βιβλίων.

[..

.] Αντώνης Δ.

Μαλλιάρης (από τον πρόλογο του βιβλίου)

Περισσότερες πληροφορίες
Εκδότης: Μαλλιάρης Παιδεία
Έτος έκδοσης: 1997
Σελίδες: 144
ISBN: 978-960-239-342-0Με τη συνεργασία:
Για μια καλύτερη εθνική πολιτική βιβλίου - iRead.gr